Творчеството изисква смелост

Ето още един социален експеримент, който не само доказва, колко е важен подходът...
Публикувано на:
March 22, 2024

Ето още един социален експеримент, който не само доказва, колко е важен подходът. Показва, че точно дискомфортът е в основата на това да създаваме, творим и да се развиваме. В зоната на комфорта има сигурност, удобство, предвидимост, няма напрежение и ние „успиваме“ своята виталност и креативност.

По-големият процент от хората в това видео (дори и едвам ходещите старци), предпочетоха да изкачат на собствен ход стълбите, поизпотявайки се, вместо да си почиват и блеят на ескалатора. Повечето хора избраха да творят върху импровизираното пиано и, забелязахте ли колко различни, и креативни изпълнения имаше? :) Защото когато човек твори, той става отново непринудено дете, пълно с идеи, забавлява се и не усеща така силно стреса от промяната, както и трудностите, и умората.

Не - хората не са мързеливи и инертни по природа. Ако бяхме такива, човечеството нямаше да е достигнало до такива научни и високо технологични постижения. Проблемът е, че се  уседнахме върху мекия и гостоприемен „фотьойл“ на удобствата, който подкупно ни предложи съвременния свят. Седим си на „фотьойла“, всичко ни е на една ръка разстояние, а телата и мозъците ни започнаха да се успиват и лентяйстват.

Аристотел е казал: нищо така не разрушава човека, както продължителното телесно бездействие. Дано да не се окаже, че сме еволюирали, само за да си построим скъп и удобен „ковчег“, в който да погребем човечеството. Събудете креативността си и своята уникалност: "четете всеки ден нещо, което никой друг не чете. Мислете всеки ден нещо, което никой друг не мисли. Правете всеки ден нещо, което никой друг не е достатъчно глупав, за да прави. За ума е пагубно непрекъснато да бъде част от някакво единодушие."(К.Морли)

Фотокредит: sadna4u.com

Последно добавени статии

Хобитата - пътните артерии на душата

Днес попаднах на статия за 10-те най-скъпи фотоси в света....

"Заобикалям се с по-умни хора, от които мога да уча" - Р.Уърман за сп. Woman.bg

Често ме питат, защо не пиша и не публикувам само свои текстове. Повечето хора, които следят „работилницата…” ...

Просто реклама или "кой би могъл да каже накъде води Пътят"

Предполагам, че повечето от вас вече гледаха рекламата на „Volvo” с Жан-Клод Ван Дам...